Da li biste trebali voditi psa na more

Odmor od cjelogodišnjeg stresa koji dolazi sa raznih strana mnogi traže na prelijepim plažama širom svijeta. Ipak, prilikom planiranja godišnjeg odmora na primorju, mnogi su u dilemi šta da urade sa kućnim ljubimcima. Ako posjedujete zlatnu ribicu, papagaja ili mačku, tu ne bi trebalo biti puno dilema, ostavite je nekom na čuvanje, jer put sa ovakvim ljubimcima je izuzetno komplikovan. Naravno možete vi bilo kojeg ljubimca povesti sa sobom (ako zakoni zemlje u kojoj boravite prihvataju date životinje), no ovo su vam najbolja rješenja.

Ipak, ako je vaš kućni ljubimac čovjekov najbolji prijatelj – pas, onda su stvari malo drugačije. Psi su veoma inteligentne i dobroćudne životinje, ako su dobro dresirani i odgojeni. Rastanak od „najboljeg prijatelja“, nije lak, naročito ako znate da se neko drugi o vašem ljubimcu mora brinuti 10, 15 ili možda čak više dana. Tu je čest slučaj da vlasnici psa povedu sa sobom na more, a mi vam danas otkrivamo da li je to dobra ideja i na šta sve trebate paziti ako se odlučite na ovaj korak.

Za početak ono što većina nas gleda prvo prilikom planiranja odmora – smještaj. Provjerite sa vašim stanodavcem da li posjeduje adekvatan smještaj za ovu vrstu kućnih ljubimaca i da li ih uopšte prima. Ako je to slučaj još mnogo stvari stoji pred vama da se riješi pred polazak. Znajte da vas pas mora da ima putne isprave – pasoš i ostalu potrebnu dokumentaciju među kojima je ovjerenje od veterinara da pas ne pati od bolesti. Kada ste prikupili svu potrebnu dokumentaciju spremni ste za polazak. Vašem ljubimcu morate osigurati adekvatan prostor u automobilu, a ako se do sada nije vozio na velike udaljenosti, onda morate znati da vaš ljubimac možda i neće najbolje podnijeti dug put.

Česte pauze su idealno, ali ponekada i previše zamorno rješenje. Odaberite dio dana koji vašem ljubimcu najviše odgovara i kada je manje aktivan. Još jedno dobro rješenje je da izvedete neku manju test vožnju, do obližnjeg sela ili izletišta da vidite kako vaš pas uopšte podnosi i kraće vožnje automobilom.

Ipak, ako na more ne idete automobilom, već busom, vozom ili avionom, dobro rješenje su vam ovdje i službe koje se na zakonom propisan način bave prijevozom kućnih ljubimaca. Istina, put u dobroj službi za vašeg psa može izaći višestruko više nego za vas, pa je to još jedna od stvari koja može uticati na vašu odluku da povedete psa sa sobom.

Ono što mnogi vlasnici ovog kućnog ljubimca ne uzmu u obzir jeste i klima. Klima na moru je izrazito drugačija nego u planinskim, ravničarskim ili kotlinskim gradovima. Ako je vaš pas navikao na niže temperature i manje izlaganje suncu, onda za njega može biti pravi šok odlazak na paklene vrućine, koje su sve češće kako na plažama kod nas tako i širom svijeta. Posavjetujte se sa veterinarom, ali pokušajte istražiti vrstu vašeg psa kako biste saznali nešto više o tome kako on podnosi klimu.

Kao što je svaki čovjek drugačiji, tako je i pas. Možda vaš pas voli visoke temperature iako je rasa kojoj više odgovaraju hladniji životni uslovi. Faktora ovdje je mnogo, pa je najbolje, još jednom naglašavamo, da se posavjetujete sa profesionalcem – veterinarom. 

Na kraju kada se sve sabere i oduzme, u današnje vrijeme put sa psom na more je itekako moguć i realan, no imajte u vidu da je pas kao i čovjek pun potreba, pa se vaše potrebe često neće moći pronaći na jednom mjestu, te će biti potrebno kompromisa, većinom sa vaše strane, jer budimo realni, mnogo će vam lakše biti kada znate da je i vaš ljubimac srećan.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.