Hrana pogodna za ljetne dane

Ljeto sa sobom nosi brojne stvari, ali ono najupečatljivije jesu visoke temperature, praćene brojnim posljedicama. Ljudi ponekada i nisu svjesni koliko ove posljedice mogu biti opasne i šta se sve može desiti, ako se od vrućina ne zaštitimo na adekvatan način. Prozračna odjeća, šeširi, hlad… sve su to stvari koje i sami znamo, međutim koliko pazimo na prehranu? Istina je, ne može se poreći, na Balkanu se jede „jaka“ hrana svih 365 dana u godini i to je nešto što može imati duboke posljedice na cjelokupno zdravlje čovjeka.

Mnogo masne, pečene i nezdrave hrane, malo voća, povrća, kuvane i zdrave hrane se stavlja na stolove u našim domaćinstvima. Takav stil života može da izazove velike probleme, ali ono što najviše iznenađuje jeste činjenica da se trpeza ne mijenja čitave godine, hrana je u glavnom ista. Jedinu promjenu možemo vidjeti u sezonskim salatama, koje su tu ionako samo dodatak bogatoj trpezi, tako da se pozitivan uticaj povrća i ne može primijetiti.

Ipak, bez obzira na tradiciju i navike, ljeto je posebno opasno kada su ovakve stvari u pitanju i nešto pod hitno trebate poduzeti, naročito ako ste sebe prepoznali u prethodnoj priči. Dodatna pitanja koja sebi možete postaviti su: Kada sam zadnji put jeo isključivo povrće? Koliko puta sedmično jedem kuvanu hranu? Da li imam naviku između obroka pojesti neku voćku? Da li redovno doručkujem (što je jako važno) i koliko često jedem poslije osam sati uveče?

Ako odgovori na ova pitanja navode na sve ono od čega se tajno pribojavate onda definitivno jeste vrijeme za promjene. Na svu sreću, danas smo tu za vas da vam malo pomognemo i da vas poguramo na vašem putu ka boljoj i zdravijoj prehrani. 

Za početak ograničite konzumiranje svih vrsta mesa, to je nešto što je jednostavno potreba. Ipak, odmah na početku vas moramo upozoriti da ni pod kojim uslovima ne biste smjeli da potpuno izbacite meso iz vaše prehrane. Ono je najbolji izvor proteina koje vaše tijelo očajnički treba, bogato je mineralima koji su neophodni za vaše funkcionisanje, ali i na kraju se ne smije zanemariti da isključivanje omiljenih proizvoda iz prehrane može imati negativne posljedice na psihu čovjeka. Često čujete izraz „sve je to u glavi“, što je zaista tačno. Balansiranje odgovarajuće količine mesa i ostalih proizvoda je ključno.

Slušajte vaše tijelo – ono će vam najbolje reći šta mu treba. Ipak, samim slušanjem ne postižete ništa ukoliko ne razumijete šta tačno slušate. Maločas smo spomenuli doručak, to nije bez razloga. Doručak kao prvi obrok u danu zaista jeste i najvažniji, te se kao takav nikako ne smije zanemariti. Bogat doručak se treba sastojati iz dobrog izvora proteina, no ne mesa, neka to budu proteini iz izvora kao što su žitarice, cjelovite naravno – zob, ovas, pšenica, i naravno riba, o kojoj ćemo dodatno nešto kasnije reći. Dodatak tome mogu biti i mliječni proizvodi – mlijeko, sir i jogurt, ali naravno nije na odmet dodati još po koje jaje.

Ipak, sve ovo vam ništa ne znači ukoliko nemate granicu. Kada smo rekli da je doručak važan, nismo mislili da je važan do te mjere da treba da jedete sve do prejedanja, to nikada, ali nikada ne treba raditi. Ručak i večera se trebaju sastojati iz laganih obroka čiji su glavni sastojci voće i povrće, ali i manje količine hljeba i namirnica koje vas zasićuju i koje se teže vare.

Neke alternative za bijeli hljeb su crni hljeb, no onaj imajte u vidu da je onaj domaći puno bolji i zdraviji od kupovnog. Vratimo se malo na ribu, o kojoj svakako ima mnogo toga da se kaže, ali sama činjenica da je odličan izvor proteina, minerala i vitamina govori dovoljno. Konzervisana, svježa, zamrznuta u principu i nije toliko važno, riba mora da se uvrsti na jelovnik tokom cijele godine, ne samo tokom ljeta, to dobro zapamtite.

Na kraju se vraćamo na ono što smo namjerno preskočili, a to su – međuobroci. Međuobroka trebate imati što više, bar između svakog glavnog obroka. To može biti neka voćka, nešto što vama odgovara u tom trenutku i što vam se jede. Ovo će vam pomoći da prebrodite krizu, ako je imate, koja je prouzrokovana smanjenim unosom „jače hrane“.

I za sam kraj smo ostavili najbitniji sastojak u kompletnoj priči – vodu. Voda je izvor života, preko dvije trećine našeg tijela je građeno od vode i logično je da je potrebno da se unosi u što većim količinama. Alkohol nikako nije pogodan, naročito po vrućinama koje vladaju, a kako dodatno dehidrira tijelo, sav manjak vode je potrebno nadoknaditi. I ovdje je vrlo važno da slušate vaše tijelo i da ga redovno hidrirate, tu sigurno nećete pogriješiti.

Nadamo se da smo vam pomogli ovim savjetima i da ćete poslušati bar veći dio njih, ako ne i sve, jer je to u vašem najboljem interesu. Uživajte u ljetnim danima, ali na pravi način, živite i hranite se zdravo i problema sigurno nećete imati.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.