Kako do savršene forme za ljeto?

Ljeto je najdinamičnije godišnje doba za ljude širom svijeta. Od zabava koje traju neprekidno, preko muzičkih festivala, pa sve do kupanja i odmaranja na plažama širom planete. Ipak, mnogi se nađu u problemu kada je u pitanju fizički izgled. Iako se zaista ne treba pretjerano obazirati na izgled tijela, nije na odmet baciti oko na prevelik stomak ili masne naslage, gdje god se one nalazile. Osim činjenice da nemate „pločice“ i vitak stas kao TV glumci i glumice, vaš organizam vam možda želi reći da i ne vodite najzdraviji stil života.

Stil života – svima slabija strana, ali zbog čega je to tako? Razloga ima mnogo, ali sve se na kraju svodi na jedno. Brz tempo života, stres i sve ostalo što dolazi sa tim ima dalekosežne posljedice kada je u pitanju zdravlje. Alkohol, cigarete, nezdrava hrana, manjak fizičke aktivnosti i sve ono što u konačnici znači da smo lijeni i da ne brinemo puno o zdravlju. Ovdje se stvari trebaju promijeniti – ako ne zbog fizičkog izgleda onda zbog vašeg zdravlja i dugovječnosti. Ipak, najbolje je da vodite računa i o jednom i o drugom, kako bi se u konačnici i vaše mentalno zdravlje poboljšalo i kako biste imali bolje mišljenje o sebi, no gdje početi?

Što bi se reklo u našem narodu – najbolje je početi od početka, a na svu sreću taj početak može da bude gdje god želite! Smanjite unos štetnih stvari u vaše tijelo, počnite se baviti sportom, jedite zdravo i u pravo vrijeme. Počnite od apsolutno bilo koje navedene stavke i vidjećete kako sve vuče jedno drugo i kako vremenom postajete zdravija, a samim tim i odgovornija osoba, kako prema svom tijelu tako i prema svom zdravlju.

Sport.  Sportova danas imate mnogo, pa vam naravno nije problem izabrati nešto što volite. Spojite ugodno s korisnim, odigrajte partiju basketa ili fudbala sa starom ekipom. Ustanite rano, prevarite zoru i tokom sedmice otiđite bar tri puta na lagano džogiranje. Ovo će vam pomoći da razbistrite um, ljepše počnete dan, a apetit će vam se poboljšati, ali šta onda? Rekli smo da se loša hrana mora izbaciti? Tu je upravo ona ključna izjava od maloprije – sve je povezano i sve vuče jedno do drugog.

Zdrava hrana podrazumijeva voće i povrće, dobro meso, piletinu i ono možda najvažnije, a najviše zanemareno, ribu! Riba je odličan izvor proteina, minerala i zdravih masti. Nemojte da vas zavaraju – mast je vašem tijelu potrebna kako bi ono funkcionisalo na pravi način. Naše tijelo skladišti mast jer je tako naučilo da se pripremi za teške trenutke. Mast je zapravo izvor energije, no kvalitetna i dobra mast je ona koja vam treba, a ne ugljeni hidrati iz slatkiša i svega onog što je nezdravo. Ribu jedite bar tri puta sedmično, a uz to izbacite bijeli i jedite pravi crni hljeb. I ovdje postoji jedna caka, crni hljeb iz većine pekara je napravljen od brašna za bijeli hljeb, samo je obojen raznim aditivima. Potrudite se da nađete pravi, domaći crni hljeb.

Sljedeća stavka je voda. Voda nam je nešto što ne možemo naglasiti koliko je važno. Pravilan i adekvatan unos vode je ključ zdravog života. Ujutro, na prazan stomak najbolje vam je hidrirati vaše tijelo adekvatnom količinom vode, kako bi dan otpočeli pravilno. Vaše tijelo tokom spavanja koristi vodu, istina u manjoj količini, no i tu je količinu potrebno adekvatno nadoknaditi.

Kada svedemo ovo sve i podvučemo, saznajemo da je kombinacijom svih ovih stavki naš cilj uspio! Počeli smo se brinuti za svoje tijelo i na pravilan način raditi na njemu. Upis u lokalnu teretanu ili bazen, ako je dostupan, je svakako još jedan korak naprijed. Ne zaboravite – redovna i dobra fizička aktivnost, zdrava hrana, dovoljna količina vode je u konačnici i zdrav život, život koji će vam omogućiti da ljeto dočekate spremni za plažu i kupanje bez straha od toga što će ko pomisliti o vašem tijelu, u negativnom smislu naravno. Ako sve ispoštujete komentari će biti samo pozitivni!

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.