Međunarodni dan ljudskih prava

Opština Bar čestita Dan ljudskih prava: Svi ljudi rođeni su slobodni i jednaki u pravima

Danas se obilježava Međunarodni Dan ljudskih prava 10. decembar, koji nas podsjeća na univerzalnost i neotuđivost slobode i dostojanstva svih ljudskih bića koja su slobodna i jednaka u svim pravima. Ovaj Dan obilježavamo u znak sjećanja na Univerzalnu deklaraciju UN o ljudskim pravima koja je ustanovljena 1948. godine.

Prvi članovi Deklaracije navode da se „Sva ljudska bića rađaju slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima. Ona su obdarena razumom i sviješću i treba jedni prema drugima da postupaju u duhu bratstva.“, zatim da „Svakom pripadaju sva prava i slobode proglašene u ovoj Deklaraciji bez ikakvih razlika u pogledu rase, boje, pola, jezika, vjeroispovijesti, politič​kog ili drugog mišljenja, nacionalnog ili društvenog porijekla, imovine, rođenja ili drugih okolnosti.“

Razumijevajući civilizacijski značaj zaštite i unapređenja ljudskih prava na svim nivoima, od lokalnog do globalnog, Opština Bar uvijek je pružala snažnu podršku promociji prava svakog čovjeka ali i konkretnoj institucionalizaciji tih prava i njihovu zaštitu kroz sistem lokalne uprave. Vodimo računa o svim ljudima bez obzira na bilo kakvu razliku i lično svojstvo ili pripadnost, razumijevajući da jedino tako možemo stvarati grad i zajednicu u kojoj će se svi osjećati komotno i sigurno da grade svoj život i sreću.

Tradicija koju grad Bar vjekovima baštini sjajan je doprinos univerzalnoj i civilizacijskog ideji sloge, jednakosti među ljudima i razumijevanja razlika kao najvećeg bogatstva. Bar je mjesto susreta mnogih kultura, tradicija i civilizacija, mjesto susreta tri velike svjetske religije, i mjesto koje je sve te specifičnosti uvijek na najbolji način objedinjavalo stvarajući novu vrijednost na kojoj danas počiva i Crna Gora i čitav demokratski svijet.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.