Saznajte da li unosite dovoljno vode tokom vrelih dana!

Voda – izvor života na našoj planeti. Veći dio te iste planete čini upravo voda. Preko dvije trećine ljudskog tijela napravljeno je od, pogađate, vode. Neophodna je za život većine organizama koje poznajemo, pa tako i nas. Bez vode nema ni ljudi, izvori slatke i pitke vode se moraju čuvati, jer bez njih jednostavno nema ni nas.

Danas, imamo moderne vodovode koji nam bez problema dovode gotovo neograničene, bar kada su ljudske potrebe u pitanju, količine vode u naše domove, no koliko mi zapravo to cijenimo i koliko zapravo koristimo vodu? Tokom ljeta potrošnja vode na određenim mjestima se zna udvostručiti, ako ne i utrostručiti, pa je to još jedan pokazatelj da zapravo trošimo više vode tokom najtoplijeg perioda godine, što je i logično. Na prvi pogled, ovdje nema nikakvih problema…

Ipak, stvarna situacija nije baš takva – naime, neracionalnom potrošnjom i korištenjem vode zapravo odmažemo sami sebi. Smanjujemo itekako potrošne izvore, a da ne mislimo o tome koliko nam je voda važna. Za početak moramo znati da je unos vode u ljudsko tijelo prvi i jedini prioritet, te da se bazeni, pranje automobila i tepiha, ali sve ostale aktivnosti vezane za pitku vodu mogu odgoditi, sve u cilju racionalnog trošenja vode. Naravno, ovo sve pričamo samo kako bismo znali da moramo čuvati i cijeniti sve ono što imamo, no kako  to zapravo koristiti vodu i koliko vode zapravo trebamo unositi u naše tijelo tokom vrelih dana?

Odgovor na ovo pitanje možemo pronaći na sve strane i ono što je karakteristično jeste da se svi trude da vam daju nekakve brojke koje u većini slučajeva nemaju nikakve veze sa realnosti. Brojevi i tijelo nikako nisu kompatibilni i dobro zapamtite da vam niko ne može reći potrebno je da unesete x kalorija, x grama proteina, tog minerala i onog vitamina. Sve su to samo puke procjene bazirane na nekada brojnim, no većinom ograničenim istraživanjima u koje jednostavno ne možemo vjerovati, bar bez male doze sumnje.

Često se po televiziji prikazuju emisije o ljudskom zdravlju gdje se pokušava osvijestiti stanovništvo, da poslije svakog obroka treba popiti čašu vode, da dnevno treba popiti x čaša vode i slično. Sve su ovo nepotpune informacije, koje ljudima u glavnom odmažu i zapravo stvaraju još veću smetnju. Mi vam danas nećemo dati brojku koja će vas samo zavarati i koja vam nikako neće biti od pomoći, ali ćemo se potruditi da vam pojasnimo zašto i kako treba unositi dovoljnu količinu vode u tijelo, ali i šta je ta dovoljna količina.

Krenućemo od posljednjeg pitanja koje i jeste naša današnja tema – dovoljna količina. Ovo dobro zapamtite – ni jedan čovjek na čitavom svijetu nije isti, pa se tako ta dovoljna količina nikada neće moći odrediti za sve, to ste već i sami mogli zaključiti. Unos vode u tijelo ljudi obično rade kada osjete žeđ, a nerijetko je slučaj da čak i onda sačekaju nekoliko desetina minuta iz raznih razloga. 

Unos vode u tijelo treba smatrati prevencijom protiv dehidracije, a ne lijekom. Vi kada osjetite žeđ, dio vašeg organizma je već dehidrirao i svaki trenutak koji čekati vas samo dodatno ugrožava. Baš zbog toga, morate uz sebe imati uvijek bar minijaturnu količinu vode kojom se možete osvježiti bilo kada i bilo gdje. Nemojte da vam bude neprijatno, popiti gutljaj ili dva vode, u autobusu i tramvaju ili tokom razgovora sa nekom osobom. Ispijanje umjerenih količina vode treba da vam postane zdrava navika, koja će vam svakako dobro doći.

Došli smo i do zadnjeg pitanja, koje glasi – zašto baš voda? I ovdje ima mnogo toga da se kaže, ali ono glavno smo već rekli. Ako većinu našeg organizma čini voda, kako onda ne konzumirati istu? Svi ključni procesi u tijelu su usko vezani za vodu i jednostavno nisu mogući bez dovoljnih količina iste. Kada počnete redovno i kvalitetno da se hidrirate, vidjećete i značajne promjene u raspoloženju i cjelokupnom zdravlju – dakle za zdravo tijelo, za zdrav duh i za zdrav život voda jeste i uvijek će biti najneophodniji sastojak.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.